Üzemeltető: Blogger.

Hányféle szerelem létezik? || Koi to Uso (Love and Lies)

by - 13:35







 Hányféle szerelem létezik? Megmondhatja más, hogy ki illik hozzánk és kit kell szeretnünk? Barátságból kialakulhat szerelem? Lehet egyszerre két embert szeretni? 


 Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat Masaru Yokoyama népszerű romantikus mangája s annak anime adaptációja, a Koi to Uso azaz a Love and Lies.


A TÖRTÉNETRŐL


 Történetünk a közeljövőben játszódik, Japánban, ahol amint az emberek betöltik a 16. életévüket, a kormány megküldi az értesítésüket arról, kivel fognak összeházasodni. A Tudomány Vörös Fonalának nevezett rendszer felméri az emberek személyiségét, érdeklődési körét s ezek összevetése után jelöli ki mindenkinek a megfelelő párt. Ennek köszönhetően nőtt a népesség, és csökkent a válások aránya - tehát a rendszer sikeresnek nevezhető. De mi van azzal a 15 éves fiúval, aki már öt éve egy szenvedélyes szerelmet dédelget?
 Nejima Yukari egy teljesen hétköznapi középiskolás fiú, aki se nem jóképű, se nem csúnya, se nem tehetséges, de nem kifejezetten buta sem. Mániákusan szereti a sírhalmokat, és Takasaki Misakit, akibe már ötödikes kora óta szerelmes.
 Az anime első részében Nejima elhatározza, hogy még mielőtt megkapná az értesítőjét és megismerné a kijelölt feleségét, bevallja érzéseit Takasaki-sannak. 

 Az anime maga 12 részes, 2017 júliusában indult és 2017 szeptemberében ért véget. A történet négy főszereplőt számlál:

  • Nejima Yukarit, a szenvedélyesen szerelmes, átlagos fiút - aki amúgy a főszereplőnk
  • Takasaki Misakit, Nejima szerelmének tárgyát
  • Sanada Ririnát, Nejima kijelölt feleségét
  • És Nisaka Yusukét, Nejima legjobb barátját


Természetesen rajtuk kívül még vannak segítő karakterek, de ez a tizenkét rész köréjük épül, főleg a Nejima-Ririna-Misaki hármas köré.
 Már a legelején kiderül, hogy Nejima érzései viszonzásra kerülnek-e vagy sem, és hogy ez miképp fog kihatni a kapcsolatára Takasaki-sannal és a leendő feleségével.



Elemezzük a címet!


 Koi to Uso - azaz Love and Lies - angolul nem tudóknak Szerelem és Hazugságok. Az anime nézése közben - nagy nyelvészzseninek érezve magam - észrevettem a szavakkal való játszadozást, amire Nejima mind a tizenkét részen keresztül végig utalgatott nekünk. Akkor most térjünk is rá egy kevéske japán nyelvtanra.
 Klasszikus értelemben japánul a szerelem ai. Mégis a címben a koi szó szerepel, amit szintén szerelemként fordítottak. Elrontottak volna valamit a fordítók, netalán a mangaka használt rossz kifejezést? Nem, ilyesmiről szó sincs. A koi és az ai is egyaránt szeretet illetve szerelmet jelent, csak éppen adott szituációtól függ a jelentésük közti különbség.
 A koi olyan szeretet/szerelem, ami magától jön, nem tudsz tenni ellene, már-már megszállott vagy, és betegesen rajongasz, amikor ezt a szót használod az érzéseidre. A koi a szenvedély, az önző szerelem, a vágy, amiért meghalsz.
 Ezzel szemben az ai az igaz szerelem, amikor adni akarsz, és amiért úgy érzed, tudnál élni. Nincsenek benned kételyek - a koi-val ellentétben -, és nemtől függetlenül használod.
 Magyarosítva talán a koi a szenvedélyes szerelem, míg az ai a nyugalmas szeretet.
 Példának okáért: Nejima, amikor Takasaki-sanról beszél, mindig koi-t mond. Viszont, amikor a kijelölt felesége kerül terítékre, akkor az ai-t használja. 
 A kis nyelvtanozás segített abban, hogy észrevegyem a részek alatt Nejimában lejátszódó érzelmi hullámvasutazást, amit a két gyönyörű lány létezése vont maga után.




 KARAKTERFEJLŐDÉS - No meg az érzelmek


 Bár maga a történet egyhelyben áll - magyarul nincsenek benne egetrengető események -, a karaktereink folyamatosan fejlődnek. Legalábbis ezt a látszatot keltik bennünk, nézőkben. Bevallom, hogy amikor ezeket a sorokat írom, már-már homályosabbak az emlékeim, nincs meg minden halálos részletességgel, ám azt biztosan állíthatom, hogy ennél fájdalmasabb fejlődési folyamatot régen láttam utoljára.
 Nem arról van szó, hogy rosszak lennének a főszereplők - egyszerűen túlontúl emberiek, ami sokszor szívszorító, máskor pedig rendkívül idegesítő. Látják, milyennek kellene lenniük, látják, melyik irány a megfelelő a számukra, mégis az érzelmeik miatt egy csomó mindennel szembemennek. Vagy éppen pont az érzelmeik fogják vissza őket abban, hogy azok legyenek, vagy azt tegyék, amit szeretnének/akarnak. Nekem, mint érzelmileg még fejlődő, hasonló helyzeteket átélő tizenévesnek fájdalmas volt látni ezt a beteljesületlenséget. 
 Az érzések versenyeztek egymással, közben pedig állandó nehezítőtényező volt a szabályok tisztelete, amiket muszáj volt betartani. Ám megbújt még itt a lázadás is, ami szabadságra vágyott, de az illem és a jólneveltség majdnem teljesen útját állta. Társadalmi gátak és maguk az érzelmek - erről szólt igazából a karaktereink élete.
 Példának okáért: SPOILER

  • Nejima végig közelebb akart kerülni Takasaki-sanhoz, amiben Ririna nagyon sokat segítette, a végére pedig már teljesen belekavarodott abba, melyiküket is szereti vagy pont nem szereti
  • Takasaki-san összebarátkozott Ririnával, és örült neki, hogy Nejima végül egy ilyen lányt vesz feleségül, ám a barátságuk megőrzése érdekében igyekezett visszafogni az érzéseit, nehogy útját állja a rendszernek, valamint Ririna meg Nejima kapcsolatának
  • Ririna segíteni akart Nejimának és Takasaki-sannak, hogy a társadalmi nyomás ellenére egymáséi lehessenek, ám végül mindkettejüket annyira megszerette, hogy a végén már nem tudta ő maga sem, hogy magának akar boldogságot, vagy Takasaki-sanéknak
  • Nisaka az egész sorozat alatt segítette és támogatta legjobb barátját, Nejimát, közben pedig végig titkolta a valódi érzéseit a fiú elől

 Konkrét fizikai fájdalmat okozott látnom és néznem azt, ahogy ez a négy szerethető karakter végigszenvedi az egész animét. Igazából, aki került már ehhez hasonló szituációba, annak könnyű lesz azonosulni a karaktereinkkel.
 Egyszerre több embert szeretni? Beleszeretni a legjobb barátunkba? Beleszeretni a barátunk szerelmébe? A saját önzöségünk miatt elválasztani egy látszólag tökéletesen összeillő párt? Visszafojtani az érzéseinket, nehogy az tönkretegye a másét? 
 Az anime rengeteg apró élethelyzetet tartogat számunkra, amikkel akárki azonosulhat, mivel mindegyik érzelmiállapot gusztustalanul életszerű - valószínűleg nekem is ezért volt kissé fájdalmas figyelemmel követni az eseményeket.



Na de miért Szerelem és Hazugságok?


 Az anime folyamán több szerelmi szálat is megismerhetünk - valamelyik ártatlanabb, valamelyik komolyabb, valamelyik szenvedélyes, valamelyik kedves és szívet melengető, de akad fájdalmasan viszonzatlan is. Mindegyikben közös a tisztaság, ám az összes ütközik egymással és mindegyiknek köze van a másikhoz. De ahhoz, hogy a szenvedélyes fennmaradjon, ahhoz a kedvesnek el kell tűnnie - és csak hazugsággal lehet eltűntetni. A karaktereink hazudnak egymásért, hazudnak egymás szerelméért, hogy a másik boldog lehessen.


Lehet végül két embert egyszerre szeretni?


 Nejima mindig is Takaski-sant szerette - őt választotta a szíve, nála érezte a koi-t, ő volt a szerelem első látásra, ő volt a kliséket megtestesítő, szenvedélyes, önző vágy. Ugyanakkor amikor Ririnával volt, egyszer megkérdezte magától: "Ha ez nem szerelem, akkor mi az?". Ririna az ai, a nyugalom, a személyiségben jobban hozzáillő, a nekiválasztott lány.
 Nem véletlenül használnak szójátékokat, nem véletlenül létezik több kifejezés a szerelemre - nem véletlen, hogy van itt ai és a koi is. Ugyanakkor az anime legvégén Nejimát választás elé kényszerítik.



Összességében:


 Életem egyik legjobb animéje volt, pedig már láttam néhányat ezelőtt. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, bár azt nem ígérem, hogy a legvégén nem lesz kiakadás a javából. Ugyanakkor a történet tanulságos, életszagú, és borzasztóan keserédes - tökéletes példa a szerelem minden szépségére és hátulütőjére. 





You May Also Like

0 megjegyzés